Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Mikkeller I Beat yoU

Mikkeller I Beat yoU: μία μπύρα εορταστική πέρα για πέρα, όχι μόνο επειδή γιορτάζει το λυκίσκο σε όλη του την πικρή μεγαλοπρέπεια αλλά κυρίως επειδή ανοίχτηκε για να γιορτάσω τα δίχρονα του καλύτερου ελληνικού beer blog, των αγαπημένων μας δηλαδή Μπυραματισμών! Δύο χρόνια συνεπούς παρουσίας στο ιντερνέτι, με πλούσιες παρουσιάσεις διαφορετικών ειδών μπύρας, φοβερά μπυρο-οδοιπορικά και ζηλευτές ανταποκρίσεις από φεστιβάλ του εξωτερικού, ενημέρωση για ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες, αφιερώματα και νέα για οτιδήποτε τραβά την προσοχή από τον κόσμο της μπύρας! Χρόνια πολλά λοιπόν παιδιά! Πάντα καλά και του χρόνου με τρίτο κεράκι στην τούρτα!

Η Mikkeller I Beat yoU (προσέξτε τα κεφαλαία γράμματα του ονόματος που σχηματίζουν τη συντομογραφία IBU) που διάλεξα για τα γενέθλια των Μπυραματισμών είναι μία βαρβάτη Imperial IPA με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 9.75% α.φ. Ζυμώθηκε στα λημέρια της Brewdog (όπως τόσες άλλες δημιουργίες του Mikkell) με ένα συνδυασμό malts Maris otter, Munich και Cara-munich, και ποικιλίες λυκίσκου Herkules, Warrior, Centennial, Amarillo, Simcoe και Columbus. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εκρηκτικά απολαυστικό που αυτομάτως καλείσαι να το... γιορτάσεις! Και τί καλύτερο από το να μοιραστείς τη γεύση μίας τέτοιας γιορτής με λοιπούς ομοιοπαθείς!
Η ετικέτα της φιάλης είναι πράσινη, γεμάτη σκιές από τα άνθη του λυκίσκου και την εικόνα του Mikkell με πράσινο τουρμπάνι δίπλα από το όνομα της μπύρας. Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αλλά είναι καλοσχεδιασμένη και τραβάει το βλέμμα στο ράφι. 


Η εμφάνιση της μπύρας έχει χάλκινο-πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, με ένα πλούσιο, συνεκτικό μπεζ αφρό που διατηρείται ικανοποιητικά. Το άρωμά της είναι τίγκα στο λυκίσκο, το λεμόνι και τα τροπικά φρούτα (μάνγκο;). Λουλουδάτο και αρκετά έντονο. Όταν η μπύρα ζεσταθεί λίγο εμφανίζεται και η καραμέλα από τα malts. Γευστικά, η Mikkeller I Beat yoU είναι μία τέλεια ισορροπημένη εναλλαγή μεταξύ της πικρής αίσθησης του λυκίσκου και της γλύκας των malts. Η πρώτη γεύση του λεμονιού, του γκρέιπφρουτ και του πεύκου δίνουν τη θέση τους στην καραμέλα, τη βανίλια και το μέλι. Το γεμάτο σώμα της και η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ παντρεύουν ιδανικά τα παραπάνω στοιχεία για ένα εκρηκτικό γευστικό αποτέλεσμα, που αφήνει μία πικρή (μα τόσο ευχάριστη) επίγευση μέτριας διάρκειας στο στόμα. Η ενανθράκωση της μπύρας είναι μέτρια, ότι πρέπει για μία τέτοια μπύρα που πρέπει να απολαύσετε με την ησυχία σας.

Σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο ισορροπημένες Imperial IPA της Mikkeller (απ' όσες έχω δοκιμάσει δηλαδή!). Μία μπύρα με χαρακτήρα, καλοφτιαγμένη, άξια εορτασμού από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά!

2 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Σε πόσα μέρη της γης γιορτάζουν για τους Μπυραματισμούς τελικά? ;)
Ωραία φαίνεται η I Beat yoU, με τούρτα ή χωρίς!
Ζήλεψα τώρα και θα κάνω καμιά special μπυροσυνταγή μου φαίνεται για να γιορτάσω κι εγώ! :))

Dokimos είπε...

Opou yparxei syndesh internet kai mpyra, xaxa! Dld sxedon pantou!

H I Beat yoU htan teleia! Anypomonw omws na dw th dikia sou teleia eortastikh syntagh :)