Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ιεραποστολή: Königslutter

Πρίν από μέρες μπόλικες το ταξίδι μα η ανάρτηση σήμερα ανεβαίνει. Ακόμη μία μικρή όμορφη πόλη της Γερμανίας επισκεφτήκαμε, με το βασιλικό όνομα Königslutter. Η ονομασία προέρχεται από το könig (βασιλιάς γερμανιστί) και το όνομα του τότε χωριού Lutter, το οποίο πάει πίσω στο 1150! Όπως θα φαντάζεστε, το σκηνικό είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες ιεραποστολές: μπόλικες δόσεις ιστορίας, παραδοσιακή αρχιτεκτονική με σπίτια που έχουν το γνωστό ξύλινο σκελετό και την επικλινή στέγη, και μπύρα!

Το Königslutter αρχικά ήταν ένα μικρό χωριό δίπλα στον ποταμό Elm, το 15ο αιώνα μεγάλωσε και έγινε πόλη ενω σήμερα αριθμεί γύρω στους 17.000 κατοίκους. Η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε ήταν πολύ όμορφη καθώς περάσαμε με ποδήλατα μέσα από διάφορα χωριά και δάση, απολαμβάνοντας κάθε στροφή και ανηφόρα - όπως λένε οι ειδήμονες, η γερμανική εξοχή με καλό καιρό δεν παίζεται!

Φυσικά στάση στην πηγή για να catch breath και να γεμίσουμε τα παγουρίνο


Με το που σκάσαμε μύτη συγκεντρώσαμε μπόλικα περίεργα βλέμματα. Το μέρος μπορεί να είναι σχετικά τουριστικό αλλά οι κάτοικοι δεν χάνουν ευκαιρία να παρατηρήσουν νέες μούρες - χαρακτηριστικό γνώρισμα άλλωστε όλων των μικρών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Όμορφες φωτο στο δρόμο προς την πλατεία


...και ιδού η πλατεία (τί περιμένατε? χαχα!)

και μία μικρή εκκλησία παραδίπλα - τους έπρηξα να μπούμε αλλά δεν με αφήσανε για να προλάβουμε προτού κλείσει ο καθεδρικός (και καλά κάνανε!)

Πάμε λοιπόν στον Kaiserdom, τον φοβερό καθεδρικό ρωμανικού ρυθμού που χτίστηκε το 12ο αιώνα. Ο γερμανός αυτοκράτορας Λοθάριος Γ' προσέλαβε Ιταλούς γλύπτες για να δημιούργησει μία επιβλητική βασιλική με είσοδο που φυλάνε λέοντες. Αργότερα, στην πίσω μεριά του καθεδρικού προσαρτήθηκε και μοναστήρι.


Το εσωτερικό μας άφησε με το στόμα ανοιχτό... Απολαύστε!


ο αυτοκρατορικός τάφος (o Λοθάριος στη μέση και αριστερά η γυναίκα του) στο κέντρο του ναού

η πίσω μεριά - κανονικά απαγορεύεται αλλά ο Δόκιμος τρύπωσε  ;o)

... και το μοναστήρι

Βγαίνοντας από τον καθεδρικό και προτού φύγουμε δοκιμάσαμε το γερμανικό alster, μείγμα μπύρας (συνήθως pils) με λεμονάδα. Pas mal για διψασμένους ταξιδιώτες που πρέπει να σκεφτούν και το ταξίδι της επιστροφής!


Αυτά από το όμορφο Königslutter. Ποιός ξέρει πού θα μας βρει πάλι το σ/κ που έρχεται...

4 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Ουφ, έχω αρχίσει και ζηλεύω λίγο!
Τα φοράω που τα φοράω τα μαύρα, αν βάλω το σχετικό μαύρο ράσο μαζί με το ανάλογο σεμνό ύφος, θα γίνω δεκτή κι εγώ σε καμιά τέτοια ιεραποστολή?
Θα φέρω μαζί και το ποδήλατό μου! :)

Clem Lumen είπε...

Τώρα μάλιστα! Τώρα να σχολιάσω! :P

Με ποδηλαταα? Πωωω ποσο ιδανικο μερος για ποδηλατο... Υπέροχο πράσινο, υπέροχα μέρη, υπέροχος και ο ναός...


Πολύ ωραία ανάρτηση!!!
Καλημέρα!

Dokimos είπε...

@Dark Chef: Xaxa, tha kanoume ta straba matia kai tha se dextoume! To podhlato omws den ftanei, esy eidika prepei na fereis k kanena taperaki me kaloudia :)

@Free Spirit: Kalhmera k se sena! autes oi boreies xwres me thn kataprasinh exoxh k tis swstes ypodomes einai pragmatika h xara tou podhlath!

KitsosMitsos είπε...

Όμορφη περιήγηση εις τας γερμανικάς εξοχάς!