Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Edelweiss Hefetrüb Weissbier: Το λουλούδι των Άλπεων

Η Edelweiss weiss μας έρχεται από το μικρό χωριό Kaltenhausen στο μέσο της οροσειράς των Άλπεων, όχι μακριά από τη διάσημη γενέτειρα του Μοζαρτ, Salzburg. Στο χωριό αυτό λοιπόν, ο δήμαρχος και ένας δικαστής ίδρυσαν το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα (1475) τη ζυθοποιεία Kalte Bräuhaus. Μετά το θάνατο του δικαστή, η ζυθοποιεία περιήλθε στην κυριότητα του αρχιεπισκόπου του Salzburg για τρεις αιώνες προτού αγοραστεί από τη Deutsche Bank το 1898. Το 1921 η ζυθοποιεία που πλέον έχει μετονομαστεί σε Hofbräu Kaltenhausen θα προσχωρήσει στην ένωση που είναι σήμερα γνωστή ως BRAU UNION ÖSTERREICH AG.

Συνεχίζοντας λοιπόν μία παράδοση αιώνων, η εταιρεία παραμένει από τις γνωστότερες στην αγορά της Αυστρίας και με όνομα στις weiss που επιτρέπει την εξαγωγή σε πολλές ευρωπαικές χώρες (και στο Νησί). Η Hofbräu Kaltenhausen διατηρεί επίσης τον τίτλο της παλαιότερης ζυθοποιείας στο Salzburg, καθώς και της πρώτης που παρήγαγε weissbier στην Αυστρία. Καθώς η συγκεκριμένη παράδοση πάει πίσω 350 χρόνια, την κάνει παλαιότερη στο χώρο από την πλειοψηφία των βαυαρέζικων ζυθοποιείων weiss! Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Η συγκεκριμένη σταρόμπυρα πρωτοκυκλοφόρησε το 1986 και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στην παραπάνω φωτο, το μπουκάλι της στολίζει μία όμορφη, απέριττη ετικέτα.

Το όνομά της Edelweiss προέρχεται από το ομώνυμο μικρό λευκολούλουδο που φυτρώνει μόνο στις Άλπεις και συμβολίζει την αγνότητα καθώς και την επιθυμία να το αποκτήσεις – όπως ακριβώς νιώθεις για την καλή μπύρα ένα πράμα... Υπήρχε στην Αυστρία και η παράδοση τα αγόρια να κόβουν τα edelweiss και να τα προσφέρουν στην αγαπημένη τους, εγχείρημα κοπιαστικό και αρκετά επικίνδυνο καθώς τα λουλούδια τούτα φυτρώνουν στα πιο απίθανα μέρη. Έτσι πιστοποιούσαν τα αισθήματά τους. Από τότε ωστόσο τα χρόνια πέρασαν και αφού τα edelweiss λιγόστεψαν επικίνδυνα, το κόψιμό τους απαγορεύτηκε δια νόμου. Πλέον λοιπόν η αστική παράδοση στην Αυστρία λέει ότι αν κάποιος θέλει να προσφέρει το σπάνιο λουλούδι, μπορεί αντ’ αυτού να αγοράσει ένα γεμάτο ποτήρι Edelweiss weiss στην κοπέλα του!


Τα συστατικά αυτής της πολύ συμπαθούς σταρένιας είναι ειδικές καλλιέργειες μαγιάς, λυκίσκος, βύνη κριθαριού και σιταριού και το φημισμένο κρυστάλλινο νερό των Άλπεων που υποθέτω αποτελεί το κρυφό συαστατικό!

Το χρώμα της είναι τυπικό της κατηγορίας της, θολό κίτρινο ανοιχτό χωρίς αποκλίσεις. Συνοδεύεται από ένα πολύ καλό λευκό αφρό που διαρκεί μέχρι το τέλος και δημιουργεί ένα δελεαστικό θέαμα στο ποτήρι μας. Το πλούσιο φρουτένιο άρωμά της είναι έντονο από τη στιγμή που ανοίγουμε το μπουκάλι και δεν ξεφεύγει από τα κλασικά στοιχεία μαγιάς, μπανάνας και εσπεριδοειδών. Μία φρεσκάδα καθώς πλησιάζουμε στο στόμιο του ποτηριού μας υπόσχεται μία ανάλογη γευστική εμπειρία... Πραγματικά, η μαγιά και τα φρούτα είναι κυρίαρχα στη γεύση της. Κι εδώ λεμόνι και λίγη βανίλια (ίσως και μέλι?), σε μία πολύ καλή ισορροπία! Σταδιακά αναπτύσσεται μία αίσθηση αρκετής μαγιάς στο στόμα και το αλκοόλ του 5.5% ανα φιάλη σχεδόν εξαφανίζεται. Η μπύρα μας έχει μέτριο σώμα με υψηλή ενθράκωση και είναι σαφώς ευκολόπιοτη. Τελείωμα μακράς διαρκείας και σχετικά ξηρό.

Συμπερασματικά, η δεσποινίς Edelweiss μου έκανε πολύ καλή εντύπωση! Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο μεν στην κατηγορία της, αλλά έχουμε να κάνουμε με μία αξιόλογη weiss η οποία μπορεί να σταθεί μόνη της χωρίς φαγητό αν θέλετε κάτι γρήγορο και ξεδιψαστικό. Ελαφριά, χωρίς ιδιαίτερα έντονη γεύση και συνδυάζοντας όλα εκείνα τα τυπικά χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το είδος μπύρας τόσο δημοφιλές, θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως μία
έντιμη weiss. Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω από βαρέλι! Ίσως κάποτε στην Αυστρία...

Βαθμός:
7/10

2 σχόλια:

Manoliscus είπε...

...δίψασα!

Dokimos είπε...

:-)))

Mia weiss na breis na xediyaseis, k meta mia kalh, dynath belgida gia epidorpio!