Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Συνταγές από το Στύλο: φακές σούπα

Πολλοί αδελφοί μόλις ακούνε για όσπρια λένε ''άστο καλύτερα, θα παραγγείλω κανα πιτσόνι!'' Για κάτσε ρε φίλε, ξέρεις τί υγιεινό που είναι τ' όσπριο? Θρεπτικό, γεμάτο καλά πράγματα που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή και ειδικά οι φακές είναι τίγκα στο σίδηρο, να σε κάνουν Ποπάυ the sailorman! Θες την Όλιβ ή όχι, λοιπόν, αποφάσισε! Άσε που με τις ταπεινές μα ευεργετικότατες φακές κάνεις και αποτοξίνωση από κρεατικά και λοιπά λιπαρά που όσο να'ναι τιγκάρουν το στομάχι σου ανελέητα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα...

Λοιπόν, το δηλώνω για ακόμη μία φορά: ΔΕΝ είναι δύσκολο να ετοιμάσετε νόστιμες φακές, μπορεί να μην έχουν την ίδια γεύση με αυτές της μαμάς/γιαγιάς/θείας αλλά θα φέρουν τη σφραγίδα σας, θα τις ετοιμάσετε με φροντίδα και θα γευτείτε τη χαρά των κόπων σας - αν οι κόποι σας βγουν εύγευστοι ωσάν φαγητό από την κουζίνα του Στύλου, φωνάξτε με! Πάμε λοιπόν μαζί βημα-βημα για το αποτέλεσμα που βλέπετε στη φωτο - κλικ για λαχταριστό κοντινό!

Για τις φακές σούπα ξεκινάτε βάζοντας τις φακές (περί τα 500γρ.) μαζί με 5 κούπες νερό σε μία κατσαρόλα. Βράστε τις φακές σε δυνατή φωτιά για περίπου πέντε λεπτά και κατόπιν στραγγίξτε το νερό με ένα σουρωτήρι όπου θα κρατήσετε τις φακές. Τώρα που κάνατε το λεγόμενο ''καθαρισμό'', είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το κυρίως μαγείρεμα. Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίστε ελαφρώς ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά, αν δεν θα βγείτε ραντεβού το βράδυ ρίξτε και λίγο σκόρδο (1 ή 2 σκελίδες καθαρισμένες και κομμένες κομματάκια). Κατόπιν πετάτε μέσα τις φακές και ανακατεύετε καλά για να καλυφθούν όλες με το λάδι. Ρίχνετε μέσα πάστα ντομάτας ή αν δεν έχετε, δύο ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, οι παραδοσιακοί θα σας πουν να βάλετε και από τα δύο αλλά εγώ δεν το θέλω τίγκα στη ντοματίλα... Προσθέστε 4 κούπες νερό, ένα φύλο δάφνης και ελαχιστότατη ζάχαρη, και τέλος αλάτι-πιπέρι κατά βούληση. Σιγοβράστε ανακατευόντας κατά διαστήματα για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα μέχρι να ψηθούν εντελώς οι φακές. Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι να βγουν πουρές αλλά μαλακές και καλοψημένες, οπότε ρίχνετε καμιά ματιά για να προσθέσετε νερό αν χρειάζεται - τα όσπρια γενικά τείνουν να τραβάνε νερό - και μην φοβάστε να δοκιμάσετε. Αφού όλα είναι οκ, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και σερβίρετε σε βαθύ πιάτο με λίγο ξύδι. Μπορείτε να συνοδέψετε ιδανικά με τουρσί, σαλάτα εποχής, τυρί φέτα, ελιές, ντοματοσαλάτα, παστά, σαρδέλα μαρινάτη ή αν δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά, μία κονσέρβα.

Άντε με τις ευχές του Κυρίου και αν έχετε τυχόν απορίες, εδώ είμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: