Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Έφυγε από τη ζωή ο Michael Jackson!

Έσβησε για πάντα το αστέρι του Βασιλιά της Ποπ χθες (25/6), όταν ο 50χρονος Michael Jackson σταμάτησε να αναπνέει και υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του. Αν και η μουσική του δεν είναι ''εκκλησιαστική'' που λέμε στο Στύλο, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε την καλλιτεχνική αξία του και την τεράστια επίδραση που άσκησε στα μουσικά δρώμενα όλα αυτά τα χρόνια. Πιτσιρίκι θυμάμαι ότι δεν υπήρχε πάρτι που να μην ακουστεί έστω ένα από τα τραγούδια του, και ήταν θεός όποιος κατάφερνε να μιμηθεί έστω και λίγο κάποια από τις χορευτικές του φιγούρες... Αφιερώνουμε λίγα λόγια για τη ζωή του και μερικά βίντεο με τις γνωστότερες επιτυχίες του.

Michael Joseph Jackson είναι το όνομα του έβδομου παιδιού (από τα συνολικά 9 της οικογένειας) που γεννιέται στις 29 Αυγούστου του 1958 στην Ιντιάνα. Από πολύ μικρός αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική, για να δημιουργήσει μαζί με τα αδέλφια του, το 1964, ένα μικρό συγκρότημα, τους Jacksons 5. Στα πρώτα βήματά του το συγκρότημα παίζει σε μικρά club και λαμβάνει μέρος σε μικρούς διαγωνισμούς με πρωταγωνιστή πάντα τον τραγουδιστή Michael. Ο δρόμος προς την κορυφή ξεκινά το 1968, όταν οι άνθρωποι που εκπροσωπούσαν τη βαριά βιομηχανία της μαύρης μουσικής, τη Motown, ανακαλύπτουν τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες και το παιδί θαύμα με την εκπληκτική φωνή και υπογράφουν συμβόλαιο.
Το 1971 ο Michael αρχίζει την solo καριέρα του, χωρίς όμως να φύγει από τη Motown. Μπαίνει στο studio και ηχογραφεί συνεχίζοντας με την ίδια επιτυχία τον δρόμο που άνοιξε το συγκρότημα. Το 1976 το συγκρότημα υπογράφει με την Epic και ονομάζεται Jacksons μια και το Jacksons 5 ανήκει στη Motown. Εκείνη την εποχή αρχίζουν και οι συνεργασίες με τα μεγάλα ονόματα της μαύρης μουσικής, όπως η Diana Ross και πολλοί άλλοι. Είναι η περίοδος κατά την οποία οι απλοί θαυμαστές μετατρέπονται σε φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος. Ο Michael συνεχίζει παράλληλα την solo καριέρα του με τη συμμετοχή του σε πολλά μουσικά σχήματα, μέχρι το 1984, που επισήμως ανακοινώνει ότι θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο στη δισκογραφία. Έχει προηγηθεί το 1982 η κυκλοφορία του Τhriller, του άλμπουμ που έσπασε τα ταμεία και πούλησε περισσότερα από 50 εκ. αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, διατηρώντας έως σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Με το Τhriller ο Michael μέσα σε μια νύχτα αποσπά 8 βραβεία Grammy. Η επόμενη επιτυχία έρχεται το 1987 με το Bad. Το 1991 υπογράφει στη Sony και τρία χρόνια αργότερα παντρεύεται την κόρη του Elvis Presley, τη Lisa Marie, την οποία χωρίζει ενάμιση χρόνο μετά. Το 1996 ο Jackson ξαναπαντρεύεται, αυτή τη φορά τη Debbie Rowe, και αποκτά άλλο ένα παιδί μέχρι το 1999 όταν και χωρίζει. Ο διάσημος star ήταν πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, του Michael Joseph Jackson, της Paris Michael Katherine Jackson και του Prince "Blanket" Michael Jackson II.
Η κατάσταση της υγείας του είχε κλονιστεί έπειτα από τις αλλεπάλληλες αισθητικές επεμβάσεις. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, η είδηση ότι πάσχει από καρκίνο του δέρματος είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Michael Jackson αυτή την περίοδο βρισκόταν σε πρόβες, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά αποχαιρετιστήριων συναυλιών, οι οποίες αναμένονταν ως το πλέον φαντασμαγορικό γεγονός. Συνολικά υπολογίζεται ότι πούλησε πάνω από 750 εκατομμύρια δίσκους και έλαβε 13 βραβεία Grammy.









Δεν υπάρχουν σχόλια: