Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Bad Co - The best sounding version of Bad Company

Καιρό δεν έχουμε να ακούσουμε κανένα δίσκο? Μήνες θα έλεγα... Σήμερα Σάββατο λοιπόν, θα επιστρέψουμε σε μία παλιά μουσική παράδοση του Στύλου και θα σας πούμε δυο λόγια για ένα ντεμπούτο-διαμάντι της δεκαετίας του '70, το Bad Co των ομώνυμων Bad Company.
Αγγλάκια οι Bad Company, δημιουργούνται το 1973 με μπροστάρηδες τα μέλη των Free Paul Rodgers (φωνητικά) και Simon Kirke (ντραμς), τον Boz Burrell (μπάσο) των King Crimson, και τον κιθαρίστα Mick Ralphs, και διαλέγουν το όνομά τους από την ταινία Bad Company (1972). Ο πρώτος τους δίσκος - και κατά πολλούς ο καλύτερος - κυκλοφορεί το 1974 από τη Swan Song Records - μάλιστα οι Bad Company είναι το πρώτο συγκρότημα που βγάζει (και προμοτάρει) η νεοσύστατη δισκογραφική εταιρία των Led Zep. Πρόκειται για ένα δίσκο που γίνεται επιτυχία από την πρώτη στιγμή, φτάνει στην πρώτη θέση του Billboard και τους χαρίζει το χαρακτηρισμό του ''πρώτου supergroup των 70s''.

Σε αντίθεση με το prog και psychedelic που κυριαρχούσαν εκείνη την περίοδο, οι Bad Company βγάζουν (ακολουθώντας τα χνάρια των Zep) έναν καθαρόαιμο blues and rock δίσκο, γεμάτο δύναμη και φοβερή διάθεση. Συνθέσεις που κόβονται και ράβονται στις ίδιες μουσικές φόρμες, με μπροστάρηδες το ανυπέρβλητο ''Can't Get Enough'' (κάποιος δισκο-κριτικός είχε πει κάποτε ότι όποιος μένει αδιάφορος σε αυτό το κομμάτι, μάλλον δεν του αρέσει το ροκ εντ ρολ και η κρεπάλη!), το πορωτικό ''BadCompany'', το κορυφαίο ''Movin' On'' και φυσικά την τρομερή χαμουριά ''Ready For Love'' (που τη βρίσκουμε ακόμη και σήμερα σε συλλογές με love songs). Μπορεί η συνολική διάρκεια να μην υπερβαίνει τα 35 λεπτά, αλλά ο δίσκος σε αποζημιώνει και με το παραπάνω: φοβερές κιθάρες με catchy riffs, δεξιοτεχνικές εκτελέσεις, εξαιρετικά φωνητικά από τον Rodgers, και όλα αυτά δεμένα σε ένα σφιχτό, άρτιο από μεριά παραγωγής αποτέλεσμα!

Ένας δίσκος που δημιούργησε ρεύμα μιμητών, χαρακτηριστικό παράδειγμα του hard rock που θα κυριαρχούσε το '70 και '80 στο ράδιο. Μπορεί η συνέχεια να μην ήταν εξίσου επιτυχημένη για τους Bad Company, ωστόσο το γεγονός ότι το όνομά τους είναι χαραγμένο στα μεγάλα ονόματα της ροκ και ακόμα και τώρα συνεχίζουν τις περιοδείες, οφείλεται κατά πολύ σε αυτό το δίσκο! Για τους άπιστους, να αναφέρουμε ότι κυκλοφορεί και η remastered έκδοση του 2006... Δωράκι από το Στύλο εδώ!

Ο Κύριος μεθ΄ υμών,
Δόκιμος

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από συναυλία του συγκροτήματος στο Milwaukee το 1978

Δεν υπάρχουν σχόλια: