Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Αφαιρεί τα μουσικά βίντεο το YouTube?!

Μόλις διάβασα ότι η διαμάχη του Youtube που ανήκει στην Google με την PRS (Performing Rights Society) μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, και μπορεί να σημαίνει αφαίρεση των μουσικών βίντεο από τη δημοφιλή σελίδα! Παραθέτω το σχετικό κείμενο:


To Υoutube ξεκινά από σήμερα (χθες) να αφαιρεί όλα τα μουσικά βίντεο, στα οποία πλέον δεν θα έχουν πρόσβαση οι βρετανοί.

Η κίνηση έρχεται μετά από διένεξη του Youtube με την PRS (Performing Rights Society).

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο, η PRS που διαχειρίζεται τα δικαιώματα περίπου 50.000 καλλιτεχνών, ζήτησε πολλά περισσότερα χρήματα για να ανανεώσει παλαιότερη συμφωνία με το Youtube.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα ακόμα σημάδι της έντασης μεταξύ του Youtube και της μουσικής βιομηχανίας και δείχνει τη διάθεση για μεγιστοποίηση του κέρδους για λογαριασμό της Google.

Σύμφωνα με τον Patrick Walker, το Youtube αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων της PRS.

Ο Steve Porter, επικεφαλής της PRS δηλώνει "εξοργισμένος και σοκαρισμένος" από την πρωτοβουλία τoυ Youtube που θα βλάψει καλλιτέχνες και κοινό. Στελέχη της PRS θεωρούν αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

H PRS πάντως τόνισε ότι η Google, στην οποία ανήκει το Youtube, είδε τα κέρδη της να εκτινάσσονται στα $5.7 δις, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τα εισοδήματα της μουσικής βιομηχανίας που ακολουθούν πτωτική πορεία.

Ο Walker σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συμβιβασμός οπότε η αφαίρεση των βίντεο ίσως είναι απλώς ένα μέσο πίεσης.

Το φαινόμενο φυσικά είναι ακόμα περιορισμένο (αν τελικά τεθεί σε ισχύ) όμως εύκολα και γρήγορα μπορεί να γίνει ανησυχητικό και να εξαπλωθεί - δηλαδή να φτάσει μέχρι και την Ελλάδα. Δεν κατεβάζετε κανα σπάνιο βιντεάκι να το έχετε καλου-κακου λέω εγώ, ποτέ δεν ξέρετε...

Προς το παρόν απολαύστε τους θεούς και μακαρίστε το Youtube... Μετανοείτε αμαρτωλοί!



Πηγή: http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE5286GM20090310

2 σχόλια:

Skouliki είπε...

δν με νοιαζει η διαμαχη τους

να τα βαλει πισω τα βιντεο αμαν !

Dokimos είπε...

mazi me to skouliki gia tin prostasia tou youtube! elpizw mono oi apeiles tous na einai koufies...